STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/werkdruk-werkplezier.jpg); }

Dit doe je voor je team

Als leidinggevende of begeleider heb je veel mogelijkheden om een groep medewerkers/ je collega’s op het gebied van werkdruk en werkplezier te ondersteunen. Hieronder vind je vijf oplossingen waarmee je met een groep aan de slag kunt gaan. Bij elke oplossing kun je doorklikken voor meer informatie, tips en tools.

Vijf manieren om energiegevers te versterken

Werken in de gehandicaptenzorg kan behoorlijk belastend zijn. Daarom is het belangrijk om geregeld aandacht te geven aan wat er goed gaat. Liefst organiseer je het werk zelfs zó dat daar meer ruimte voor komt! Hieronder vind je nog zes manieren om energiegevers in je team te vergroten.

  • Praat over wat energie geeft. Wie krijgt in het team waar energie van? Neem eens de tijd om dat uit te wisselen. Ga bijvoorbeeld samen in gesprek over de zeven bronnen van arbeidsvreugde. Welke zijn voor wie het meest belangrijk? Kun je het werk zo organiseren dat ieder meer positieve energie krijgt?

  • Geef werkplezier een gezicht. Deel zo nu en dan eens wat nadrukkelijke positieve prikkels uit. Roep bijvoorbeeld ‘de week van het compliment’, ‘de week van de humor’ of ‘de week van aanstekelijke muziek’ uit. Maak er iets feestelijks (DOC, 89Kb) van!

  • Vier de gezamenlijke successen. Aandacht nemen voor wat er goed gaat en samen successen vieren is belangrijk.

  • Ruim tijd in voor adempauzes. Heeft je team de neiging om altijd maar door te gaan en pauzes over te slaan? Stimuleer je medewerkers om zichzelf een adempauze te gunnen. Zet bijvoorbeeld een doosje met minimomentenkaartjes (PDF, 42Kb). De minimomentenkaartjes en de werkplezierdoos (PDF, 42Kb) horen bij de aanpak www.voortgezetwerkplezier.nl uit het voortgezet onderwijs.

  • Besteed ook aandacht aan privé. Werk beïnvloedt privé en privé beïnvloedt werk. Vraag dus ook eens naar wat thuis energie geeft, hoe een medewerker thuis ontspant en laat privésuccessen ook op het werk inspireren!