STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/werkdruk-werkplezier.jpg); }

Dit doe je voor je organisatie

Als je voor de opdracht staat om ervoor te zorgen dat een hele organisatie goed met werkdruk omgaat, heb je de keuze uit diverse mogelijkheden. Hieronder vind je zes oplossingen waarmee je in een organisatie aan de slag kunt gaan. Bij elke oplossing kun je doorklikken voor meer informatie, tips en tools.

Zes methoden om werkplezier te vergroten

Aandacht geven aan wat er goed gaat. Stimuleren dat medewerkers goed ontspannen. Het werk zó organiseren dat medewerkers meer energiegevers krijgen. Het zijn stuk voor stuk goede strategieën om werkplezier te vergroten. Hieronder vind je zes praktische methoden om dit in je organisatie in de praktijk te brengen.

  • Sta stil bij wat goed gaat. Kijk eens goed naar de communicatie over werkdruk op organisatieniveau, in nieuwsbrieven, intranet, websites en dergelijke. Uiteraard is het belangrijk om eerlijk te benoemen wat er beter kan. Maar wat je aandacht geeft, groeit. Hoeveel aandacht is er voor wat wél goed gaat? Benut je kansen om medewerkers te bedanken voor hun prestaties? Straal je trots uit voor de zorg die je elke dag levert?
  • Ontwikkel bronnen van werkplezier. Zie het oplossen van werkdrukoorzaken als kans om bronnen van werkplezier te ontwikkelen. Goede samenwerking, prettige communicatie… Ze kunnen allemaal een positieve bijdrage leveren aan de energiebalans van medewerkers.
  • Zorg voor een brede blik. Ook beleid rond onderwerpen als duurzame inzetbaarheid, de balans tussen werk en privé en een lerende organisatie biedt goede kansen om het werkplezier te vergroten. Benut bijvoorbeeld de hulpmiddelen van www.overstag.nu, een aanpak speciaal voor de gehandicaptenzorg ontwikkeld ter bevordering van duurzame inzetbaarheid. 
  • Bevorder goede ontspanning. Goed ontspannen tijdens pauzes betekent tegenwicht bieden voor de inspanning van het werk. Stimuleer medewerkers die hoofdzakelijk achter een computer zitten om tijdens de pauze in beweging te komen. Bied medewerkers die juist fysiek en met veel geluid bezig zijn rustige ruimtes met lekkere stoelen aan. En bevorder bijvoorbeeld scholing rond mindfulness,  emotiemanagement en gezond leven/bewegen.
  • Benut goede praktijken. Pas in je beleid de zeven bronnen van arbeidsvreugde toe. Of de werkvormen van voortgezet werkplezier uit het voortgezet onderwijs. Beide aanpakken zijn niet alleen geschikt om werkdruk te (h)erkennen en aan te pakken, maar óók om het werkplezier te vergroten.
  • Geef het goede voorbeeld. Ontspan ook zelf regelmatig en benoem wat er goed gaat.

Tools

Op www.voortgezetwerkplezier.nl zijn meer dan 40 werkvormen te vinden waarmee je op teamniveau met werkdruk én werkplezier aan de slag kunt. De aanpak is ontwikkeld voor docenten, maar kan ook uitstekend worden ingezet in de gehandicaptenzorg.