STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/werkdruk-werkplezier.jpg); }

Dit doe je voor jezelf

Als je minder werkdruk en meer werkplezier wilt ervaren, zijn er veel mogelijkheden. De kunst is om uit te vinden wat bij jou past. Hieronder vind je vier oplossingen die in de gehandicaptenzorg goed werken. Bij elke oplossing kun je doorklikken voor meer informatie, tips en tools.

Energiegevers versterken: vijf praktische tips

Veel mensen hebben onwillekeurig de gewoonte om vooral aandacht te geven aan wat niet goed gaat. Voor een goede balans is het echter heel belangrijk om ook geregeld bewust stil te staan bij wat wél goed gaat en energie geeft. Zo geef je je positieve energie de kans om zijn werk te doen. Je energiegevers versterken kan op tal van manieren. Mogelijk voelen die soms aanvankelijk wat gemaakt of overdreven. Maar als je er een gewoonte van maakt, zal dat je gezondheid en werkplezier écht goed doen!

  • Breng je energiegevers in kaart. Ga eens na waar jij plezier van krijgt op je werk en in je privé-leven. Bijvoorbeeld aan de hand van de zeven bronnen van arbeidsvreugde (PDF, 33 Kb). Welke zijn voor jou het belangrijkst?
  • Gun jezelf een experiment. Maak er de komende weken een gewoonte van om elke dag drie complimenten uit te delen. Je kunt ook dagelijks drie dingen die goed gingen in een ‘succes-schrift’ noteren. Of drie maal daags een korte ademhalingsoefening doen. Beantwoord na drie weken de vraag wat het je heeft opgeleverd.
  • Maak een eigen werkplezierdoos. Besteed bewust aandacht aan wat goed gaat en energie geeft door symbolen hiervan in een doos te stoppen. De inhoud van je doos is ook bedoeld om je te helpen op momenten dat het even wat lastiger gaat. Inspiratie nodig? In deze werkvorm (PDF, 42 Kb) vind je aansprekende suggesties.
  • Beloon jezelf met een ontspanningsmoment. Druk-druk-druk? Neem tóch de tijd voor pauzes en ontspanning. Neem bijvoorbeeld regelmatig 1 minuutje pauze met een minimomentenkaartje (PDF, 42 Kb).
  • Ga in gesprek over werkplezier. Overleg met je collega’s en leidinggevende hoe je het werk zó kunt organiseren dat iedereen er energie van krijgt. Samen werken aan werkplezier is beter en leuker dan in je eentje!