STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/werkdruk-werkplezier.jpg); }

Dit doe je voor jezelf

Als je minder werkdruk en meer werkplezier wilt ervaren, zijn er veel mogelijkheden. De kunst is om uit te vinden wat bij jou past. Hieronder vind je vier oplossingen die in de gehandicaptenzorg goed werken. Bij elke oplossing kun je doorklikken voor meer informatie, tips en tools.

Energievreters verminderen: zeven voorbeelden

Beter in balans komen kan onder meer door energievreters te verminderen. Het is wel zaak om dat doordacht en bewust  te doen. Je zult merken dat je niet overal even veel invloed op hebt. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat je nog meer kostbare energie verliest!

  • Maak een lijstje en geef punten. Maak een lijstje met je energievreters. Geef elke energievreter 1-10 punten voor de hoeveelheid energie die hij kost (meer energieverlies = meer punten). Doe hetzelfde voor de invloed die je op de energievreter hebt (meer invloed = meer punten): kun je er iets aan veranderen? Maak nu de balans op.
  • Probeer eens buiten de vaste kaders te denken. Bedenk zelf, of samen met anderen, of je tóch invloed op je energievreters kunt krijgen door zaken heel anders aan te pakken. Soms helpt een origineel plan!
  • Benut de frisse blik van buitenstaanders. In de zorg wordt snel en hard gewerkt. Toch kan iemand die van een afstandje naar het werk kijkt soms zien dat iets niet logisch of handig verloopt. Maak gebruik van die frisse blik: vraag eens aan nieuwkomers of stagiairs of zij verbetersuggesties hebben.
  • Formuleer tops en tips over de samenwerking. Sta eens stil bij de manier waarop jij en je collega’s samenwerken. Wat gaat goed (‘een top’), wat kan juist beter (‘een tip’)? Formuleer zelf drie tops en drie tips. Vraag je collega’s om hetzelfde te doen. Vergelijk de lijstjes en kies er samen één uit om concreet mee aan de slag te gaan.
  • Profiteer van ideeën uit andere branches. In de brochures over beter overleggen (PDF, 314 Kb) en beter samenwerken (PDF, 309 Kb) uit de kinderopvang staan veel ideeën en oefeningen die je met je collega’s kunt doen. En zie je wat er beter kan? Zeg het dan!
  • Praat over ongewenst gedrag. Raak jij uit balans door ongewenst gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie? Blijf daar dan niet mee rondlopen, maar ga in gesprek. Bespreek het in eerste instantie met je leidinggevende en collega’s, en ga zo nodig in gesprek met de vertrouwenspersoon van je organisatie, de bedrijfsarts of je huisarts.
  • Accepteer en laat los. Je kunt niet alles beïnvloeden of precies zo inrichten als jij misschien zou wensen. Blijven er energievreters over waar je geen vat op kunt krijgen? Verspil dan in elk geval geen energie aan nutteloze pogingen om er iets aan de te veranderen. Probeer ze te accepteren en los te laten. Bij punten die je aan het hart gaan kan dit een pijnlijk proces zijn. Besef dan dat je het voor je eigen gezondheid doet en doe het bewust.