STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/werkdruk-werkplezier.jpg); }

Dit doe je voor jezelf

Als je minder werkdruk en meer werkplezier wilt ervaren, zijn er veel mogelijkheden. De kunst is om uit te vinden wat bij jou past. Hieronder vind je vier oplossingen die in de gehandicaptenzorg goed werken. Bij elke oplossing kun je doorklikken voor meer informatie, tips en tools.

Energiegevers en energievreters

Sommige dingen in je werk kosten energie, andere zaken geven juist energie. Is er een goede balans? Dan werk je gezond en met plezier. Zijn er onvoldoende energiegevers? Of té veel energievreters? Dan ontstaat stress en loopt uiteindelijk je gezondheid gevaar.

Bekende energievreters

De werklast, tijdsdruk en gebrekkige communicatie worden in de gehandicaptenzorg vaak genoemd als oorzaken voor werkdruk. Daarnaast bestaat er in iedere organisatie kans op enkele specifieke vormen van psychosociale arbeidsbelasting die veel energie kunnen vreten: pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Ook in de privé-sfeer, of in het afstemmen van werk op privé kunnen er energiegevers voorkomen.

Bekende energiegevers

Werk kan ook veel energie geven. Werkinhoud, samenwerking, sociale steun en een goede sfeer worden vaak genoemd als energiegevers. Ook privé kunnen er energiegevers zijn, die de balans op het werk positief beïnvloeden.

Energievreters en Engergiegevers

De balans bewaren

Als energievreters en energiegevers in balans zijn, heb je een plezierig werkleven. Hoe positiever de balans uitslaat richting energiegevers, hoe beter. Hier kun je zelf aan bijdragen. Zo kun je om te beginnen proberen de energievreters te verminderen. Stuit je daarbij op zaken waar je echt geen enkele invloed op hebt? Probeer dan onderdelen van je werk te versterken die jou plezier geven. Want ook op die manier kun je de balans positiever maken!