25 april 2024
Vijf tips om over werkdruk in gesprek te gaan
Veel medewerkers en leidinggevenden zien op tegen een gesprek over werkdruk. Maar als je er niet over praat, is het lastig om goed zicht te krijgen op mogelijke knelpunten. En kun je die dus ook niet oplossen. Aan jou dus de taak om het onderwerp juist wél geregeld aan te snijden!
- Maak van werkdruk en werkplezier een vast agendapunt. Zowel bij het jaargesprek (en/of POP-gesprek en/of functioneringsgesprek) als bij het teamoverleg. Vraag daar naar de huidige situatie, maar kijk ook eens langer vooruit. Wat is er voor deze medewerker nodig om duurzaam inzetbaar te zijn?
- Kies voor een doordachte aanpak. Een gesprek naar aanleiding van signalen van werkstress kan best lastig zijn. Een vraag als ‘hoe gaat het met jou’ doet de ander al snel af met ‘goed hoor’. De werkvorm met kernvragen rond werkdruk en werkplezier (PDF, 24Kb) uit het voortgezet onderwijs, de gespreksleidraad met gesprekskaarten (PDF, 323 Kb) en de koerskaart (PDF, 1,12Mb) kunnen je op weg helpen bij de voorbereiding.
- Praat erover op teamniveau. Een gesprek met het hele team biedt medewerkers de kans om ervaringen en tips uit te wisselen. De specifiek voor de gehandicaptenzorg ontwikkelde werkbladen werkdruk (PDF, 4,87Mb), kunnen je helpen om de discussie in goede banen te leiden. Ook de brochure ‘fluiten voor beginners’ (PDF, 745Kb) uit de kinderopvang biedt veel aanknopingspunten.
- Wees niet bang voor emoties. Sommigen gaan een gesprek over signalen uit de weg, omdat ze vrezen dat dit zoveel los kan maken dat er dan verzuim volgt. Besef echter dat met zo’n gesprek ook de aanpak en hulp op gang kunnen komen. Je kunt er verzuim dus ook juist mee voorkomen. Meer informatie vind je in deze brochure over verzuim door psychische klachten (PDF, 1,25Mb).
- Besteed aandacht aan de balans tussen werk en privé. Gebruik bijvoorbeeld de vragen uit het meetinstrument SWING (PDF, 36Kb). Zo weet je zeker dat je niet alleen ingaat op de invloed van het werk op het privéleven, maar ook op privézaken die mogelijk het werk beïnvloeden.