Medewerkers bij de aanpak betrekken
Je kunt medewerkers op allerlei manieren bij het vraagstuk van werkdruk en werkplezier betrekken. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een afvaardiging of het vragen van vrijwilligers. Je kunt ook via een teamaanpak met alle medewerkers aan de slag gaan, omdat je een onderwerp behandelt dat je voor iedereen belangrijk vindt.
Samen sta je altijd sterker
Het voordeel van een teamaanpak is dat je zo ook de gezamenlijke vaardigheden en de werkdrukcultuur kunt ontwikkelen. Zo kunnen medewerkers elkaars werkdruksignalen leren oppikken en elkaar bij knelpunten extra gaan ondersteunen. Daarnaast levert het belangrijke voordelen op als je zo veel mogelijk medewerkers betrekt bij het bedenken van maatregelen die werkdruk verminderen en werkplezier bevorderen. Dit geeft medewerkers meer invloed op hun balans en zorgt ervoor dat het draagvlak voor de bedachte maatregelen maximaal is.
- Zorg dat je in gesprek komt. De werkbladen werkdruk zijn specifiek voor de gehandicaptenzorg ontwikkeld. Ze zijn bedoeld om in teams over werkdruk in gesprek te komen.
- Profiteer van wat elders is ontwikkeld. Landelijk én in andere branches is ook veel rond werkdruk en werkplezier ontwikkeld. Op www.duurzameinzetbaarheid.nl vind je diverse nuttige hulpmiddelen. Ook de werkvormen uit het voortgezet onderwijs op www.voortgezetwerkplezier.nl gaan uit van een aanpak waarbij groepen medewerkers samen aan de slag gaan.