Ontwikkel werkdrukbeleid
In de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) aandacht besteden aan psychosociale arbeidsbelasting. Zo nodig maatregelen in het plan van aanpak benoemen en/of aanvullend onderzoek doen. Evalueren of je maatregelen resultaat opleveren. Dat is de kern van het ontwikkelen van werkdrukbeleid.
Organiseer preventieve aandacht én actie
Zelfs als er géén signalen van werkdruk uit de RI&E komen, is het belangrijk om in je organisatie voelsprieten te ontwikkelen. Een RI&E is een momentopname, terwijl de balans binnen een organisatie, team en individu in de loop der tijd altijd in beweging is. Door signalen tijdig op te pikken kun je verzuim en andere negatieve gevolgen vaak voorkomen. Vijf tips om signalen op te pikken en op te pakken.
Versterk het leidinggeven
Leidinggevenden hebben op het gebied van werkdruk en werkplezier een sleutelrol. Ze hebben veel mogelijkheden om signalen tijdig te herkennen en medewerkers bij hun energiebalans te ondersteunen. Zorg er dus voor dat jouw beleid extra aandacht besteedt aan versterking van het leidinggeven.
Betrek medewerkers bij de aanpak
Samen sta je sterker, ook tegenover werkdruk. Bovendien: waar de één stress van krijgt, daar hoeft een ander geen last van te hebben. Oplossingen die je voor een ander bedenkt, hebben daarom zelden het gewenste effect. Kortom, alle reden om medewerkers bij de aanpak te betrekken.
Ga de werkdruk gericht te lijf
De werklast, tijdsdruk, gebrekkige communicatie en samenwerking zijn veelgenoemde oorzaken van werkdruk in de gehandicaptenzorg. Ga deze knelpunten te lijf met gerichte verbetermaatregelen.
Vergroot werkplezier
Voorkom dat je alleen maar bezig bent met wat (nog) niet goed gaat. Voor een evenwichtig pakket maatregelen is het verstandig om ook werk te maken van het vergroten van werkplezier.