Zeven tips om klachten door beeldschermwerk te voorkomen
Computers, laptops, tablets en smartphones: vrijwel iedereen heeft in zijn werk tegenwoordig met een van deze hulpmiddelen te maken. Werk je er dagelijks twee uur of meer mee, dan is het verstandig om alert te zijn op het gevaar van lichamelijke overbelasting. Hieronder vind je zeven tips om fysieke klachten te voorkomen of te verminderen.
Richt je beeldschermwerkplek goed in.
Stoel, tafel, beeldscherm en toetsenbord moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Begin met je stoel, dan de tafel (zelfde hoogte of iets hoger dan je armleuningen) en vervolgens het beeldscherm (ooghoogte of iets eronder, recht voor je op ongeveer een armlengte afstand). Toetsenbord en muis moeten binnen handbereik zijn als je aan je werkblad zit. Uitvoerige informatie vind je in de Praktijkinformatiefolder Beter Beeldschermwerk.
Houd rekening met je arbeidshandicap.
Ben je arbeidsgehandicapt, dan is de inrichting van de werkplek nog belangrijker. Ben je visueel of auditief gehandicapt dan zijn er hulpmiddelen om beeldschermwerk mogelijk te maken zoals verlengde beeldschermarm, passende bril, braille-printer, spraakherkenning, chatboxen of tekstelefoon. Ook de werkomgeving (uitstekende verlichting, geen hinder door omgevingsgeluiden) zijn uitermate belangrijk om je werk goed te kunnen doen.
Ga verstandig om met tablet, laptop en smartphone.
Werk je meer dan twee uur per dag met een laptop, dan is dit alleen verantwoord met hulpmiddelen die een vergelijkbare opstelling opleveren als bij een desktop computer. Maak gebruik van een dockingstation of laptopstandaard met los toetsenbord. Tablets en smartphones zijn ongeschikt voor langdurige werkzaamheden. Werk je er toch gedurende langere tijd mee, bouw het gebruik dan op en benut hulpstukken zoals een standaard, een los toetsenbord en een muis.
Bouw (micro)pauzes in.
Onderbreek het beeldschermwerk regelmatig. Een telefoontje, koffie halen of een overleg met collega’s zijn natuurlijke onderbrekingen. Ze helpen!
Doe ontspanningsoefeningen.
Benut micropauzes voor een ontspanningsoefening. Strek je armen, adem een keer goed in en uit, ontspan je nek en schouders. Er zijn tal van oefeningen te vinden op internet.
Reguleer je werkdruk.
Fysieke klachten ontstaan sneller als er sprake is van werkdruk. Ervaar je hoge werkdruk? Kijk dan in deze arbocatalogus bij het thema werkdruk en werkplezier.
Let op je werktijden.
Dankzij laptops, tablets en smartphones kun je veel werk plaats- en tijdonafhankelijk uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld ook thuis of in het openbaar vervoer werken, of buiten de reguliere werkuren. Handig – maar als dit betekent dat je altijd aan het werk bent, is er een groot risico op fysieke én mentale overbelasting. Zorg dat jij je werktijden in de hand houdt en stel grenzen, zowel naar jezelf toe als naar anderen.