Let altijd op deze vijf punten?
Om goed om te gaan met de risico’s van fysieke belasting, zul je een bepaalde basishouding moeten aannemen. Sommige zaken zijn simpelweg altijd van belang, ongeacht je precieze functie of werkzaamheden. Hieronder vind je vijf punten om altijd op te letten.
Zorg dat je gezond en vitaal blijft.
Als je dit werk wilt blijven doen, zal je goed voor jezelf moeten zorgen. Dus houd je lichaam zo goed mogelijk in conditie: beweeg voldoende, zorg dat je genoeg slaap krijgt en eet gezond. Daarnaast is het verstandig om met regelmaat oefeningen te doen ter ontspanning van je rug en andere ledematen. Kijk ook eens in het BlijfGezond Boekje voor meer informatie en tips over fysieke belasting. Of maak gebruik van het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek als dat vanuit de werkgever wordt aangeboden.
Neem signalen van je lichaam serieus.
Zorg goed voor je lijf en leden en luister naar de signalen die ze afgeven. Na inspanning is hersteltijd nodig, ook gedurende de werkdag al. Neem af en toe een micropauze en ga zitten als je fysiek inspannend werk hebt gedaan. Zorg voor afwisseling in lichaamshouding en werkzaamheden. En reageer op signalen van fysieke overbelasting; blijf niet doorgaan als je voelt dat je belastbaarheid beperkt is.
Bedenk dat ook jij (ooit) ouder wordt.
Met het vorderen van je leeftijd neemt je fysieke belastbaarheid onvermijdelijk af. Tegenhouden lukt niet maar je kan wel wat doen om het zo veel mogelijk te vertragen. Je hebt meer hersteltijd nodig. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden om het werk te kunnen volhouden, óók als je nu nog jong en fit bent.
Maak gebruik van kennis en hulpmiddelen.
Er is in de gehandicaptenzorg veel kennis en ervaring beschikbaar over het beperken van fysieke overbelasting. De Praktijkrichtlijnen geven aan wanneer je welk hulpmiddel moet gebruiken. Dat zijn vrij algemene richtlijnen gebaseerd op de vijf Mobiliteitsklassen (A-E). Het kan dus gebeuren dat je specifieker advies nodig hebt. Vraag dan je ergocoach, ergotherapeut of fysiotherapeut.
Nachtdiensten vragen bijzondere aandacht.
Hoe zorg je ervoor om fit te zijn tijdens de nachtdienst? Dat is zowel van belang om goede zorg te leveren als voor je eigen gezondheid. Belangrijk is om op je voeding te letten en voldoende herstel te pakken na een nachtdienst. Lees de praktische informatie en tips om vitaal en gezond te blijven tijdens de nachtdienst, in het boekje Goede nacht.
Heb je vragen, stel ze dan.
Regel zelf zo veel als je kunt. Maar benut zeker ook de ervaring en kennis van je collega’s en leidinggevende. En is in jouw organisatie een ergocoach aanwezig, vraag die dan zeker om advies als je tegen knelpunten aanloopt. Omgekeerd kun je natuurlijk zelf ook collega’s tips geven of (letterlijk) een handje helpen.