29 april 2024
Agressie: zó bereid je een team er goed op voor
Wil je een team goed voorbereiden op agressief gedrag, dan is het van belang om de zaken gestructureerd aan te pakken. Hieronder vind je vijf praktische aandachtspunten.
- Zorg voor een normstellend kader. Het is cruciaal dat medewerkers in elk team met elkaar afspreken wat acceptabel gedrag is en wat niet, zodat hier duidelijkheid over bestaat. Je kunt hier de AgressieWijzer voor gebruiken. Dit is een hulpmiddel om in enkele heldere sessies een gezamenlijke norm af te spreken. Vergeet niet om ook de maatregelen te bespreken die jullie na ongewenst gedrag nemen.
- Stel heldere actieprotocollen op. Spreek voor diverse cases of scenario’s af wie wat doet en wanneer dat gebeurt. Bespreek de organisatieprotocollen en ander relevant beleid en concretiseer die waar nodig. Zorg voor goede signaleringsplannen, behandelplannen en zorgplannen en houd deze in overleg met medewerkers en de gedragsdeskundige up to date. Maak afspraken met elkaar en hou jezelf (en elkaar) hieraan.
- Oefen en herhaal de alarmprocedures. Breng afspraken over alarm slaan regelmatig onder de aandacht zodat iedereen ze echt kan dromen!
- Neem extra maatregelen bij alleen werken en voor invalkrachten. Werken medewerkers wel eens alleen op een groep, gaan ze in hun eentje op huisbezoek of komen er invalkrachten? Andere situaties die een extra risico voor de veiligheid betekenen? Schat samen de risico’s in, maak duidelijke afspraken over alarm slaan en/of stel een achterwachtregeling in, zorg voor een goede overdracht/inwerkmap en neem voor deze situaties zo nodig meer extra maatregelen!
- Denk ook aan bouwkundige en elektronische maatregelen. In veel organisaties zijn diverse voorzieningen beschikbaar die de veiligheid kunnen vergroten. Denk bijvoorbeeld aan beveiligde deuren (die met een code open moeten) en aan interne alarmsystemen om collega’s in te schakelen. Zo zijn er portable radio’s (walkie talkie’s) en bodyguards (ter grootte van een pieper) verkrijgbaar van o.a. de merken Texas Instruments, Motorola en KPN. Hiermee kunnen medewerkers gemakkelijk en snel een alarmknop indrukken, en enkele systemen beschikken ook over een ‘man down’ functie, die een alarm verstuurt als het apparaat langere tijd liggend wordt gehouden.
Welke maatregelen je ook neemt: zorg dat iedereen weet hoe je er mee om moet gaan en je het regelmatig oefent!