Fysieke belasting beperken is maatwerk. Het uitgangspunt voor een goed beleid is zoals altijd de arbeidshygiënische strategie. Daarnaast kun je je voordeel doen met oplossingen uit arbocatalogi van andere sectoren. Tot slot: het werkrooster voor nachtarbeid moet fysiek herstel tijdens en na je werk mogelijk maken.
Ruimte om verantwoord en met inzet van de juiste hulpmiddelen te werken is een belangrijke voorwaarde voor vermindering van fysieke belasting. In een bestaand gebouw loop je op dit punt bij het volgen van de arbeidshygiënische strategie wellicht tegen begrenzingen aan. Dit verandert echter bij nieuwbouw, verbouw of renovatie: dan is het van belang om ruimte-eisen mee te nemen in de planvorming. Werkruimten mogen zowel qua omvang als qua inrichting geen beperkingen opleveren om volgens de Praktijkrichtlijnen fysieke belasting te kunnen werken. Zorg dat je je ruimte-eisen nog vóór de ontwerpfase inbrengt, zodat ze een onderdeel worden van het programma van eisen waaraan het ontwerp moet voldoen.
Bij het zoeken naar oplossingen kun je ook je voordeel doen met oplossingen uit arbocatalogi van andere sectoren die met vergelijkbare risico’s te maken hebben. In de dagbesteding vind je bijvoorbeeld horeca-, schoonmaak- en hovenierswerkzaamheden. In die branches is ook gezocht naar oplossingen voor fysieke belasting. Kijk eens of je iets hebt aan de arbocatalogi van de agrarische en groene sectoren, contractcatering en schoonmaak en glazenwassers. Houd er wel rekening mee dat deze branches niet uitgaan van de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting zoals die zijn afgesproken in de Gehandicaptenzorg.