STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/fysieke-belasting.jpg); }

Dit kun je voor jezelf doen

Als medewerker kun je zelf veel doen om fysieke overbelasting te voorkomen. Welke functie je ook vervult en wat voor werk je ook doet, sommige punten zijn op dit gebied altijd belangrijk. Daarnaast zijn er uiteraard zaken die bij de ene functie of situatie meer van belang zijn dan bij de andere. Hieronder vind je voor beide categorieën praktische tips en informatie.

Let altijd op deze zes punten?

Om goed om te gaan met de risico’s van fysieke belasting, zul je een bepaalde basishouding moeten aannemen. Sommige zaken zijn simpelweg altijd van belang, ongeacht je precieze functie of werkzaamheden. Hieronder vind je zes punten om altijd op te letten.

Zorg dat je gezond en vitaal blijft.

Als je dit werk wilt blijven doen, zul je goed voor jezelf moeten zorgen. Dus houd je lichaam zo goed mogelijk in conditie: beweeg voldoende, zorg dat je genoeg slaap krijgt en eet gezond. Daarnaast is het verstandig om met regelmaat oefeningen te doen ter ontspanning van je rug en andere ledematen. Wil je weten hoe je gezond en vitaal kan blijven? Kijk dan eens naar de tips om gezond en vitaal te blijven.Maak gebruik van het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek als dat vanuit de werkgever wordt aangeboden.

Neem signalen van je lichaam serieus.

Zorg goed voor je lijf en leden en luister naar de signalen die ze afgeven. Na inspanning is hersteltijd nodig, ook gedurende de werkdag al. Neem af en toe een micropauze en ga zitten als je fysiek inspannend werk hebt gedaan. Zorg voor afwisseling in lichaamshouding en werkzaamheden. En reageer op signalen van fysieke overbelasting; blijf niet doorgaan als je voelt dat je belastbaarheid beperkt is.

Bedenk dat ook jij (ooit) ouder wordt.

Met het vorderen van je leeftijd neemt je fysieke belastbaarheid onvermijdelijk af. Tegenhouden lukt niet maar je kan wel wat doen om het zo veel mogelijk te vertragen. Je hebt meer hersteltijd nodig. En neem de vijf gedragsregels in acht. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden om het werk te kunnen volhouden, óók als je nu nog jong en fit bent. 

Maak gebruik van kennis en hulpmiddelen.

Er is in de gehandicaptenzorg veel kennis en ervaring beschikbaar over het beperken van fysieke overbelasting. En er zijn allerlei hulpmiddelen. Vraag je collega, ergocoach of leidinggevende om tips. Maak gebruik hulpmiddelen van als dat nodig of verstandig is! 

Nachtdiensten vragen bijzondere aandacht.

Let op je voeding en zorg voor voldoende herstel na een nachtdienst. Lees de tips uit Goede nacht.

Heb je vragen, stel ze dan.

Regel zelf zo veel als je kunt. Maar benut zeker ook de ervaring en kennis van je collega’s en leidinggevende. En is in jouw organisatie een ergocoach aanwezig, vraag die dan zeker om advies als je tegen knelpunten aanloopt. Omgekeerd kun je natuurlijk zelf ook collega’s tips geven of (letterlijk) een handje helpen.