STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/fysieke-belasting.jpg); }

Wat is fysieke belasting?

Tillen of ongunstige werkhoudingen: wie met cliënten werkt, heeft er dagelijks mee te maken. Ook ondersteunende functies en werkzaamheden in de gehandicaptenzorg kunnen lichamelijk inspannende werkzaamheden bevatten. En daarnaast zorgt het gebruik van computers, tablets en smartphones voor fysieke belasting. Lichamelijke inspanning hoort bij werk, is normaal en zelfs gezond. Tegelijkertijd is fysieke overbelasting in de gehandicaptenzorg één van de belangrijkste arborisico's, vaak in de combinatie met hoge werkdruk. Er zijn tal van oplossingen. Veel lichamelijke klachten en uitval zijn tot dit risico te herleiden.

Een sluipend proces

Het lastige van fysieke overbelasting is dat je te maken hebt met een sluipend proces. We weten wat de gevolgen kunnen zijn, maar het is gemakkelijker om vandaag “even door te gaan” dan oog te hebben voor mogelijke klachten van morgen. Gezond blijven werken, nu en later, vraagt daarom om een bepaalde basishouding. Het is de kunst je er steeds van bewust te zijn dat fysieke overbelasting in het heden kan leiden tot klachten in de toekomst. En ervoor te zorgen dat je het werk steeds op de lichtst mogelijke manier doet.

Ken jouw specifieke risico’s!

Fysieke belasting heeft vele vormen en gedaanten. Wil je jouw risico’s terugbrengen, dan is het belangrijk na te gaan met welke soort(en) fysieke belasting je precies te maken hebt. Zo kun je bepalen wat voor jou en je collega’s de grootste gevaren zijn en wat je eraan kunt doen. 

Zó werk je zo gezond mogelijk

De beste manier om fysieke overbelasting tegen te gaan is natuurlijk lichamelijke belasting zo veel mogelijk te vermijden. Dat zal echter nooit helemaal lukken. Daarom is het ook belangrijk om te weten wat je kunt doen als je er toch mee te maken hebt. Voor beide situaties vind je hier praktische oplossingen en tools.

Snelstartoptie voor ergocoaches

Ben jij ergocoach binnen de gehandicaptenzorg? Dan vervul je op het gebied van fysieke belasting een sleutelrol door directe collega’s te adviseren en je organisatie te ondersteunen bij de ontwikkeling en uitvoering van preventief beleid. Benut deze snelstartoptie om direct aan de slag te gaan met informatie die voor jou van belang is.