STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/agressief-gedrag.jpg); }

Dit doe je voor je organisatie

Als het jouw taak is om ervoor te zorgen dat een hele organisatie goed met agressief gedrag omgaat, valt er veel te regelen en te doen. Van preventie tot nazorg, van risico- inventarisatie tot de evaluatie van maatregelen: er zijn tal van manieren om bij te dragen aan een sluitend beleid. Hieronder vind je zes oplossingen waarmee je in een organisatie aan de slag kunt. Bij elke oplossing kun je doorklikken voor meer informatie, tips en tools.

Maak elk gevoel van onveiligheid bespreekbaar

Alle professionals in de gehandicaptenzorg moeten zich veilig kunnen voelen. Toch sta je soms voor lastige keuzes tussen je eigen veiligheid en goede zorg voor je cliënt. Door met elkaar te praten over deze dilemma’s kun je onveilige gevoelens wegnemen en samen tot oplossingen komen. Met de VeiligPlus-aanpak kan elke organisatie in de gehandicaptenzorg zelf aan de slag om elk gevoel van onveiligheid bespreekbaar te maken. In vier stappen creëer je samen een continue dialoog tussen zorgprofessionals onderling, maar ook tussen werkvloer en top. Dat is beter voor medewerkers én voor cliënten.

  • Inspireer. Zichtbare steun in woord en daad vanuit de top is erg belangrijk. Eén lid van het topmanagement wordt het gezicht van de VeiligPlus-aanpak, de Bezieler. Hij of zij inspireert het management en stelt zich open voor een dialoog met de werkvloer.
  • Organiseer. In een kick-offbijeenkomst met alle betrokken medewerkers maak je samen afspraken over veiligheid. Wat vinden we samen acceptabel en wat niet? En hoe gaan we het gesprek samen voeren? Elk team benoemt een Aanjager, die de dialoog op de werkvloer op gang brengt en houdt.
  • Realiseer. De dialoog wordt gestart, open, respectvol en eerlijk. Online en in overleggen. Medewerkers gaan samen het gesprek aan en nemen zelf verantwoordelijkheid in het wegnemen van onveiligheid. De Bezieler spreekt met medewerkers op de werkvloer om te horen wat er speelt en te helpen met oplossingen voor terugkerende veiligheidsproblemen.
  • Blijf leren. In de 4e stap is de dialoog over veiligheid onderdeel van het normale werk geworden en blijf je leren van elkaar.

Tools

Op Opens external link in new windowwww.veiligplusaanpak.nl zijn veel materialen en hulpmiddelen te vinden om ook in jouw organisatie ieder gevoel van onveiligheid bespreekbaar te maken. Zie hieronder hoe Gemiva-SVG groep dat doet: