STAG Logo
.top-banner { background-image: url(/fileadmin/user_upload/images/banner-headers/werkdruk-werkplezier.jpg); }

Dit doe je voor jezelf

Als je minder werkdruk en meer werkplezier wilt ervaren, zijn er veel mogelijkheden. De kunst is om uit te vinden wat bij jou past. Hieronder vind je vier oplossingen die in de gehandicaptenzorg goed werken. Bij elke oplossing kun je doorklikken voor meer informatie, tips en tools.

Check je balans: praktische testen en tips

Als je langere tijd uit balans bent, heeft dat gevolgen. Je wordt stiller, bent sneller geïrriteerd of raakt bijvoorbeeld al bij kleine tegenslagen van slag. Soms merk je deze gevolgen bij jezelf. En soms komen ze zo geleidelijk dat je er aan gewend raakt. Daarom kan het verstandig zijn om eens bewust na te gaan hoe je in je vel zit. Hieronder vind je er meerdere manieren voor.

  • Signalenlijst ‘Anders dan anders’ (PDF, 115Kb): vul ‘m zelf in of vraag iemand die jou goed kent om dat over jou te doen.
  • Brochure ‘Fluiten voor beginners’ (PDF, 745Kb): doe je voordeel met duidelijke en luchtige informatie over werkdruk én werkplezier. En leer hoe je het plezier kunt vergroten.
  • Oefening werk-privé-balans (DOCX, 144Kb): ga na in hoeverre je werk- en privéleven met elkaar in balans zijn. Welke invloed hebben ze op elkaar? En hoe positief is het resultaat?
  • Test plezieropjewerk.nl: ga met een simpele test na hoe het met jouw werkplezier is gesteld en krijg tips voor het verhogen van je werkplezier.
  • Testen, tips en oefeningen nu-even-niet.com: doe een van de testen om in kaart te brengen hoe hoog je werkdruk en stress zijn, of om signalen en oorzaken van werkdruk te leren herkennen. Of doe je voordeel met tips en oefeningen, bijvoorbeeld over assertiviteit, denkgewoonten en timemanagement.

Kom je erachter dat je uit balans bent?

Doe daar dan iets mee! Vertel het bijvoorbeeld aan iemand die je goed kent en lees verder in deze arbocatalogus. Je kunt ook je eigen signaleringsplan maken, waarin je je eigen signalen benoemt en van te voren bedenkt welke actie je bij die signalen gaat nemen. De werkvormen signaallampje (PDF, 51Kb) en je eigen signaleringsplan (PDF, 32Kb) kan je hierbij inspireren.